Silkeborg-firma skærmer solen

Vi er blevet fremhævet i Silkeborgs lokalavis - mja.dk. Avisen sætter fokus på at de seneste mange dage med hedebølge i Danmark går ikke ubemærket hen hos os på Holmbladsvej.

Jakob Munk Schmidt,Journalist – Martin Ballund, Fotograf

Læs artiklen her - https://www.midtjyllandsavis.dk/artikel/4c690f28-4919-4e9f-9a46-89b0b7677c30/

SILKEBORG Hvornår kommer den næste hedebølge i Danmark? Ingen ved det, men til gengæld findes i Silkeborg en virksomhed, hvor man ved alt om at skærme bygninger og mennesker af mod solen.

Bill Jensen er administrerende direktør og indehaver i Alux A/S på Holmbladsvej - firmaet med godt 50 ansatte, som i snart 30 år har eksisteret i Silkeborg.

Og en usædvanlig vejrperiode som de seneste mange dages hedebølge går ikke ubemærket hen i den lokale virksomhed.

- Vi vil frygtelig gerne have, at det er hedebølge, men det skal nu helst være i maj måned, så folk bliver mindet om, at en varm sommer kan være på vej. Når vi taler om de private kunder, er vores primære sæson fra marts og cirka seks måneder frem. Så det synger på sidste vers i år, men til gengæld er folk jo lige blevet mindet om, at det kan blive rigtig varmt i Danmark. Og det kan jo ske næste år igen, bemærker Bill Jensen med smil på læben.

Private, butikker og store firmaer

Alux tilbyder et bredt spekter inden for solafskærmning - fra privatboligen over butikker og caféer til helt store projektopgaver med enorme facader ved erhvervsbyggeri.

I privatbolig-kategorien fremhæver Bill Jensen en specialløsning, som kombinerer indvendig solafskærmning med tyverisikring.

- Som en af de eneste i landet har vi udviklet en indvendig afskærmning, som vi kalder et sikkerhedsrullegardin. Det betyder, at man kan have vinduer og døre til at stå åbne, så man får frisk luft ind samtidig med, at huset stadig er sikret mod indbrud, forklarer Bill Jensen om løsningen, der markedsføres i navnet Saferoller.

Lokalt i Silkeborg har Alux blandt meget andet leveret motoriseret markise til Toft-herremodeforretningen på Torvet samt Drewsens-caféens sorte parasoller ved siden af.

I den anden ende af skalaen finder vi de helt store entrepriseløsninger, som afskærmningsløsninger på sygehuset i Skejby og grovvareselskabet DLG’s nye hovedkontor i Fredericia.

Skygge på glasset

I projektafdelingen er bygningskonstruktører på lønningslisten.

- Vi er en del af byggeriet, og på de store licitationer er vi typisk med som underleverandør på facadeentreprisen, siger direktør Bill Jensen.

Han forklarer, at solafskærmning udgør et vigtigt miljømæssigt element i forbindelse med tidens store nybyggerier.

- Udvendig solafskærmning er blevet en del af hele klimaproblematikken, fastslår Bill Jensen.

Teknisk handler det om at lave skygge på vinduesglas.

- Når der er skygge på glasset, er der heller ingen varme på glasset, hvorimod glasset virker som en radiator, hvis solen står på. Så hvis du laver 100 procent skygge på glasset, så har du ingen opvarmning, hvorimod dit klimaanlæg kommer til at køre for fulde sejl, hvis ikke du har afskærmning. Fordelen ved den rette afskærmning er altså, at du ikke kommer til at bruge ret meget energi til at holde indeklimaet på plads, forklarer Bill Jensen.

Blandt Alux’ forcer er, at man råder over egen produktionsafdeling samt lager med aluminiumsprofiler, elektriske motorer, metervarer osv.

Det betyder blandt andet, at virksomheden er i stand til opfinde, udvikle og fremstille egne, unikke løsninger.

Fra Alusol til Alux

Bill Jensen har tilhørt branchen gennem flere årtier.

Før Alux var han medejer i Alusol i Virklund, som fra 1980-1990 fokuserede på totalløsninger til butiksfacader.

- Vi er født i detailhandlen, og i Alusol lavede vi for eksempel alle datidens baldakiner i Søndergade i Silkeborg - 575 meter. I 1970’erne og 1980’erne skulle butikkerne have baldakiner, lysskilte og store glasfacader. Senere blev trenden at lave mindre vinduer og føre bygningerne tilbage til deres oprindelige udseende. Her er Jyske Banks ejendomme på Vestergade et godt eksempel. I dag sætter man markiser op i stedet for baldakiner, og markiserne forandrer ikke bygningen på samme måde som baldakinerne gjorde det, fortæller Bill Jensen, tilføjer Alux-direktøren.

Statoil og Netto

Over en årrække har tyverisikring udgjort en betydelig del af forretningen.

- Vi udviklede forskellige produkter med sikkerhedsgitre, og det bredte sig fra detailhandlen til caféer og restauranter og tankstationer. I 1987 lavede vi 325 tankstationer sammen med Statoil i Danmark. Dengang var det tobaksskabe, fordi tyvene gik ind efter lukketid og stjal cigaretterne. I dag er vores skabe standardiserede i mange butikker, blandt andet Netto hvor vi har lavet sikringsskabe i 500 forretninger, siger Bill Jensen.

Afdeling på Sjælland

Udover hovedkontoret på Holmbladsvej findes Alux også på Sjælland.

- I Solrød har vi en afdeling med montører og sælgere. Vores byggeafdeling og produktion er i Silkeborg, og det direkte salg foregår ved, at vi har sælgere på Sjælland, Fyn og i Jylland, som er opsøgende i forhold til caféer og restauranter, fortæller Bill Jensen.

Ved hovedkontoret på Holmbladsvej kan kunderne selv teste, hvordan en Alux-markise kører, fortæller salgschef Ole Iversen

Alux har leveret og monteret 377 persienner til det nye hovedkontor for Danmarks største grovvareselskab DLG. Bygningen i Fredericia er 7500 kvm og opført af AP Pension. Illustration: Alux

Med en udvendig løsning får man ud over afskærmning for lyset også bedre mulighed for at regulere temperaturen i lokalerne, hvilket giver et optimalt indeklima og reducerer i høj grad udgifterne på driften af byggeriets airconditionanlæg. Ved Aarhus Universitetshospital i Skejby har Alux leveret 3500 stk. persienner fordelt på fire afdelinger.

Forrige
Forrige

Alux klar til yderligere vækst med styrket ledelse

Næste
Næste

Certifikatet på vores RC-certificerede sikringsløsninger er nu udstedt